image description


24.4.2 iPad connectivity issues.
  Forum Index » 24.4.2 
Author
Message
Pattersonsound
Prenoob
[Avatar]

Joined: 25/11/2012 21:14:26
Messages: 11
Location: Central Ohio
Offline

I broke out my studiolive for my first outdoor event this year last weekend. I set up side stage so I wouldn't take up any seating. I started up my macbook, created a network like always and my studio live never did show up on my ipad. I rebooted and did all of the tricks I remembered from before and still nothing.

It was quite embarrassing as this was my first gig for the largest and oldest radio station in our area. You just can't mix front of house from side stage. Especially for a rock band you have never even met before.

Is there something I may have forgot?

Remote was working fine on my macbook.
[WWW]
sjc193
Presonic
[Avatar]

Joined: 30/03/2012 20:51:58
Messages: 568
Location: Warren, PA
Offline

Were you trying to use an ad hoc network created on your macbook? If so, that is likely your problem, you should get an external router for less than 50 bucks at walmart (dual band), they are much more powerful than the wireless inside a macbook, and will work in more conjested areas. . . . like a radio station also the more cell phones on in a room can totally dork that ad hoc network, it doesn't have to be a radio station to have problem, just any other wireless traffic. A dual band router has the 5GHz band which is far less congested with "stuff", your ad hoc network is running at 2,4Ghz just like everything else including the toaster oven these days.

I threw down $160 for my router, it has little antanea that stick out of my rack, I have never walked far enough for it to stop working, although I haven't actually tried, I haven't ever hit that theshold in a couple years of indoor and outdoor gigs and I know I have been very far away at times, it just works every time

Steve
StudioLive 16.4.2 in 10U + slant top OSP case
rackmount Windows 8 PC Quad core 8G ram
ASUS RT-N66U Dual Band Router
Ipad2 Wifi Griffin Survivor Case
Studio One 2.5 Pro
2 Turbosound TMS-1's (Mains)
2 OHM MR450D Subs with Kilomax 18inch drivers
2 Yamaha S115V's (for floor monitors),2 Yamaha BR 15's (for floor monitors)
3 Behringer 12" floor monitors
3 Behringer EP2500 amps, 1 QSC Amp
1 DBX Driverack 260
1 DBX 231S Graphic Eq
10 58/57 mics, 1 beta52 kick mic, 20 mic stands
2 e609 guitar amp mics
2 Radial J48 Active DI's
2 Blizzard Puck FAB 5 led lights
1 DMXIS usb to dmx controller
1 Temor 1 Alto 1 Soprano 1 Clarinet
1 Sheraton semi hollowbody electric
1 pedalboard with lots of pedals favorites are javaboost into tube screamer
1 Fender Deluxe Amp
2 Acoustic guitars, 1 elec bass, 1 acoustic bass, 1 bazooki
3 mixers and lots of other stuff I don't use in the closet
1 beer holder that clamps to the side of my mic stand with my stage name printed on it "Swingin' Steve"
Pattersonsound
Prenoob
[Avatar]

Joined: 25/11/2012 21:14:26
Messages: 11
Location: Central Ohio
Offline

Thanks for the reply. I have done it this way for "years" now. I understand about the routers. I have a dl1608 and run luminaire for lights using two apple routers. Never had a problem using the presonus rig for I imagine, 300 shows. I just haven't used it lately and wham, no connect! I am wondering if I forgot something totally rookie? Last time I used it was acting totally crazy. It was not responding right at all. I was barely able to mix with it on my ipad. Totally weird.

This mixer is going to be seeing some fair amount of action over the summer and I need to get it sorted.
[WWW]
sjc193
Presonic
[Avatar]

Joined: 30/03/2012 20:51:58
Messages: 568
Location: Warren, PA
Offline

OK, it could be something else too, although you didn't exactly answer my question of whether or not you had a router or ad hoc.

something totally rookie? One thing that gets me from time to time when I bring the rack in at home to mix some recordings is, I'll turn everything on, and I'll get the iPad out to connect up and set levels (actually my iPad is my only interface to my rack mount computer using splashtop, but that's a different story) and my 16.4.2 will not be there to even click on, and I'll think, what's going on! Then after 10 minutes of rebooting ect. I'll figure out that my iPad is connected to my home internet router instead of my SL rack router, DUH!

Steve
StudioLive 16.4.2 in 10U + slant top OSP case
rackmount Windows 8 PC Quad core 8G ram
ASUS RT-N66U Dual Band Router
Ipad2 Wifi Griffin Survivor Case
Studio One 2.5 Pro
2 Turbosound TMS-1's (Mains)
2 OHM MR450D Subs with Kilomax 18inch drivers
2 Yamaha S115V's (for floor monitors),2 Yamaha BR 15's (for floor monitors)
3 Behringer 12" floor monitors
3 Behringer EP2500 amps, 1 QSC Amp
1 DBX Driverack 260
1 DBX 231S Graphic Eq
10 58/57 mics, 1 beta52 kick mic, 20 mic stands
2 e609 guitar amp mics
2 Radial J48 Active DI's
2 Blizzard Puck FAB 5 led lights
1 DMXIS usb to dmx controller
1 Temor 1 Alto 1 Soprano 1 Clarinet
1 Sheraton semi hollowbody electric
1 pedalboard with lots of pedals favorites are javaboost into tube screamer
1 Fender Deluxe Amp
2 Acoustic guitars, 1 elec bass, 1 acoustic bass, 1 bazooki
3 mixers and lots of other stuff I don't use in the closet
1 beer holder that clamps to the side of my mic stand with my stage name printed on it "Swingin' Steve"
Pattersonsound
Prenoob
[Avatar]

Joined: 25/11/2012 21:14:26
Messages: 11
Location: Central Ohio
Offline

sjc193 wrote:OK, it could be something else too, although you didn't exactly answer my question of whether or not you had a router or ad hoc.

Steve


Sorry about that. Adhoc., been doing it that way since day one. Normal start up procedure. Turn on board, connect laptop via FireWire, create adhoc network, start the remote app on macbook, then connect my ipad to my newly created adhoc network, start the app on my ipad, connect and off I go. Never failed me until last Saturday.

I just realized that is a pic of my rig as my avatar.

This message was edited 1 time. Last update was at 09/06/2014 20:39:44

[WWW]
Pattersonsound
Prenoob
[Avatar]

Joined: 25/11/2012 21:14:26
Messages: 11
Location: Central Ohio
Offline

Anybody else have any ideas?
[WWW]
sjc193
Presonic
[Avatar]

Joined: 30/03/2012 20:51:58
Messages: 568
Location: Warren, PA
Offline

So is it no longer working at all or was it just at that gig that it didn't work?

It sounds to me like you know the ins and outs pretty well, so if it was just that gig, I'm thinking conjested area issue,

if it no longer works at all any time, then I'm sure it's something else, have you updated the macbook lately?

if running mavericks, be sure to turn off app nap

borrow a router from the mackie setup and see if you can get that working, if not, then somethings wrong on the computer side, double check that the iPad has permissions in VSL

but I have a feeling you already know and have tried most of these suggestions, a tech service ticket with actual presonus techs may be in order. . .

Steve
StudioLive 16.4.2 in 10U + slant top OSP case
rackmount Windows 8 PC Quad core 8G ram
ASUS RT-N66U Dual Band Router
Ipad2 Wifi Griffin Survivor Case
Studio One 2.5 Pro
2 Turbosound TMS-1's (Mains)
2 OHM MR450D Subs with Kilomax 18inch drivers
2 Yamaha S115V's (for floor monitors),2 Yamaha BR 15's (for floor monitors)
3 Behringer 12" floor monitors
3 Behringer EP2500 amps, 1 QSC Amp
1 DBX Driverack 260
1 DBX 231S Graphic Eq
10 58/57 mics, 1 beta52 kick mic, 20 mic stands
2 e609 guitar amp mics
2 Radial J48 Active DI's
2 Blizzard Puck FAB 5 led lights
1 DMXIS usb to dmx controller
1 Temor 1 Alto 1 Soprano 1 Clarinet
1 Sheraton semi hollowbody electric
1 pedalboard with lots of pedals favorites are javaboost into tube screamer
1 Fender Deluxe Amp
2 Acoustic guitars, 1 elec bass, 1 acoustic bass, 1 bazooki
3 mixers and lots of other stuff I don't use in the closet
1 beer holder that clamps to the side of my mic stand with my stage name printed on it "Swingin' Steve"
sjc193
Presonic
[Avatar]

Joined: 30/03/2012 20:51:58
Messages: 568
Location: Warren, PA
Offline

has your iPad updated to iOS7? if so you must have the latest greates UniversalControl 1.72 or it won't work right, some people also suggest turning off multi touch gestures in iOS7 but you still need the latest UC

I kept my iPad set to iOS 6 because it seems to work great that way, unfortunately people can't just hook up their iOS7 iPhones for qMix though because it won't work right with me version of UC 1.70,

it's become a bit of a mess since iOS7 came out, I just though of this because you said you haven't used your SL setup in a while
StudioLive 16.4.2 in 10U + slant top OSP case
rackmount Windows 8 PC Quad core 8G ram
ASUS RT-N66U Dual Band Router
Ipad2 Wifi Griffin Survivor Case
Studio One 2.5 Pro
2 Turbosound TMS-1's (Mains)
2 OHM MR450D Subs with Kilomax 18inch drivers
2 Yamaha S115V's (for floor monitors),2 Yamaha BR 15's (for floor monitors)
3 Behringer 12" floor monitors
3 Behringer EP2500 amps, 1 QSC Amp
1 DBX Driverack 260
1 DBX 231S Graphic Eq
10 58/57 mics, 1 beta52 kick mic, 20 mic stands
2 e609 guitar amp mics
2 Radial J48 Active DI's
2 Blizzard Puck FAB 5 led lights
1 DMXIS usb to dmx controller
1 Temor 1 Alto 1 Soprano 1 Clarinet
1 Sheraton semi hollowbody electric
1 pedalboard with lots of pedals favorites are javaboost into tube screamer
1 Fender Deluxe Amp
2 Acoustic guitars, 1 elec bass, 1 acoustic bass, 1 bazooki
3 mixers and lots of other stuff I don't use in the closet
1 beer holder that clamps to the side of my mic stand with my stage name printed on it "Swingin' Steve"
Pattersonsound
Prenoob
[Avatar]

Joined: 25/11/2012 21:14:26
Messages: 11
Location: Central Ohio
Offline

sjc193 wrote:has your iPad updated to iOS7? if so you must have the latest greates UniversalControl 1.72 or it won't work right, some people also suggest turning off multi touch gestures in iOS7 but you still need the latest UC

I kept my iPad set to iOS 6 because it seems to work great that way, unfortunately people can't just hook up their iOS7 iPhones for qMix though because it won't work right with me version of UC 1.70,

it's become a bit of a mess since iOS7 came out, I just though of this because you said you haven't used your SL setup in a while


I wasn't sure, so I downloaded the latest version, of course with no mixer handy I will have to wait and see. Seemed like the driver number went up, but I can be certain. Will let you know when I bring the mixer in and try it out.
[WWW]
Pattersonsound
Prenoob
[Avatar]

Joined: 25/11/2012 21:14:26
Messages: 11
Location: Central Ohio
Offline

I finally was able to hook it up. No dice. Connected through the home network and there it was, and worked fine. Looks like for the time being I will need a laptop and a router, great! Going to look and see if there is something on the Mac network settings that may be the issue.
[WWW]
mikeculver
Prenoob

Joined: 01/07/2014 00:46:23
Messages: 1
Offline

I had a similar issue with our church setup. Try as I might, the adhoc network connection would NOT work on my iPad. I could see the adhoc network and connect to it, I could see the iPad in the app on my iMac, but the mixer never showed up as available on the iPad. I connected a LinkSys wireless router and set up a dedicated wireless network and VOILA! Worked like a charm. I agree that the adhoc networking seems to have issues with interference, at least that's the conclusion I cam to - cause with the router setup I have no problems.

Hope this helps.

MC
GLJones
Presonic
[Avatar]

Joined: 27/11/2011 18:11:25
Messages: 712
Location: Orlando, Florida
Offline

Here is my experience. We perform in the corporate meeting and event world. When the room fills up with 3000 accountants and they all pull out their iPhones, Androids and Blackberrys the 2.4 frequency band is overwhelmed and a solid connection between my iPad and the Router/Laptop becomes unstable and sometimes completely unusable.

My solution was to purchase a new AirPort Express (Apple) that supports the 5GHz frequency band. I make sure the network is hidden so all those 5GHz capable devices don't hammer it looking for an internet connection. Since I switched to the 5GHz band, I have had zero issues with my connection, no matter how many other devices are in the venue.

I also glued a nut to the bottom center of the Airport and I just thread it onto the top of a fully extended microphone stand so it is up above any equipment and over the bodies in the audience.

Hope this helps you.

This message was edited 1 time. Last update was at 03/07/2014 04:44:56

Jerry Jones

On the road:
PreSonus StudioLive 24.4.2 or 16.0.2
MacBook Pro 15"
iPad
iPhone
QSC K12s
QSC KW-Sub
Sennheiser G3 Wireless Instrument Systems (6)
Sennheiser G3 Wireless Monitor Systems (6)
Studio One 2 Professional

In the Studio:
PreSonus StudioLive 24.4.2 or 16.0.2
Mac Mini
Studio One 2 Professional
Logic Pro 9
Yamaha HS80M Studio Monitors
JBL Sub
Samson C-QUE-8 Headphone Amp

Violectric.net
FretlessRock.com
[WWW] aim icon
tommy100010
Prenoob

Joined: 07/08/2013 23:29:49
Messages: 23
Offline

Hi Guys...

The very topic I need to ask some totally dah questions about. We use a 24.4.2 and a 16.0.2

1) I have a iPad but no mac computer... we use ms dos devices. When I look at ipad aps for presonus the SL remote app allows me to open but not to download the app. Does this mean that I can only use sl live remote on my iPad if I have access to the net. Also I find the app very dark in some of its screens.

2)On some non iPad questions... I can't find the any doc for the Phase control knob in my manual... it has settings fro 0 to 1000hz... how is this used

and 3)

We would like to manage some speaker delays in some sites where we work... Do any of the personus boards give this option or is it necessary to by an outboard unit (s) such as Datavideo Corporation AD-200... does anyone have any suggestions for delay units.

anyone have any oppinion of the AI units... I like the 16.0.2 but the having only 3 s n the strip instead of 4 is a bit constraining.

thanks

tom
tommy100010
Prenoob

Joined: 07/08/2013 23:29:49
Messages: 23
Offline

SL remote did download.. but it is so dark that it is unusable....
tommy100010
Prenoob

Joined: 07/08/2013 23:29:49
Messages: 23
Offline

ok I fixed brightness. It sees my device but doesn't work.
 
Forum Index » 24.4.2
Go to: