image description


Problem with Capture 2.0
  Forum Index » 24.4.2 
Author
Message
Joeyg2003
Prenoob

Joined: 14/08/2012 05:19:42
Messages: 2
Offline

i downloaded the new capture into mac pro, which seemed to download ok, when i go to open capture and open new file gives error message, when you click on new " Capture can not create new session if the audio device is stereo", not sure what the problem is any suggestions, i have tried it just on the mac book, and with 24.12 with firewire still same message, i have took the file out to trash and reloaded again the capture file again same message thks if anyone has an idea
dbreggin
Prenoob
[Avatar]

Joined: 29/05/2011 05:38:19
Messages: 81
Location: Highlands Ranch, CO
Offline

I saw exactly the same thing, and have come to the conclusion that Capture will only record if hooked up to a fire studio class device (or perhaps another multichannel device). I could open and playback previously recorded sessions.

Once I hooked it up to my 24.4.2, it rocked!
"Master the fundamentals first, then you have a solid foundation on which to build towards excellence..."
"You can have it good, fast, or cheap. Pick any two."
"There is no substitute for the right tool!"


StudioLive 24.4.2
ADL 600; Faderport; AudioBox USB
StudioOne V2 Pro, Melodyne Editor
Scepter S8 (x2); Monitor Station
Mac Book Pro 15" OSX Maverics, 2.5 GHz i7, 8Gb 1333 MHz DDR3, dual 24" monitors
iPad 2; iPod Touch; iPhone 5; Airport Extreme
Blue Bluebird (x2), Blue Dragonfly (x2), Blue Mouse, Sennheiser G3 835 (x5); VoiceLive Rack (x2)
Klipsch La Scala (x2), Klipsch La Scala woofers (x2), Bass Reflex Mod Cabinets (x4)
Crown XLS 1000, Crown XLS 2000 (x2)
Audio-Technica M2M (x5)

http://soundcloud.com/dbreggin
[WWW]
mwright137
Presonificator
[Avatar]

Joined: 28/10/2011 17:57:00
Messages: 3878
Location: Central PA
Offline

Correct. The "Stereo Mix" mode is only to get all the tracks into a stereo file. You can't even adjust the levels unless I missed something.

You need to be attached to a StudioLive to record. It would make sens then to not allow recording in stereo mix mode, but maybe that will be an update coming down the road...
I am Sir Melvis Bacon, Knight of BaconHam Palace.

MacBook Pro 13. OS X Mavericks - version 10.9.3
StudioLive 16.4.2; StudioLive 328AI (x2)
AudioBox 22 VSL; BlueTube DP V2; FaderPort; Monitor Station; FireStudio Project (x2)
Studio One 2 Pro 2.6.2 (64 bit)
I use Gobbler to back up my projects.
[WWW]
gadget69
Presonificator
[Avatar]

Joined: 21/09/2010 03:56:19
Messages: 5008
Location: Northern Mn
Offline

Melvis wrote:
You need to be attached to a StudioLive to record.



That is correct..
NOTE: If your having an issue, open a tech support ticket and bring the number here if you want help!
http://support.presonus.com

Tools:
OHCI tool and Latency mon:
http://forums.presonus.com/posts/list/11348.page

We, the few, that have done so much, for so long that now we can do everyything with nothing

dbx forum moderator

Lenova Ideapad Z565
Best connectivity Express card/firewire 2 port (400) that does NOT suggest having the TI chipset. (always worked great)
BYTECC Express card (400/800)07150358281

Asus/AMD processor tower. This setups just works on all firewire devices.

Belkin N450 dual band router, works with SL and Ai mixers
Studiolive 16:4:2
SL Ai24.4.2
ABUSB 1818VSL
Faderport
USB pre interface
Studio one Pro V2
LABsubs

loads of audio, and studio gear, and audiophile sound gear (gearslut)
[Email] [Yahoo!]
Big Joe Daddy
Presonic
[Avatar]

Joined: 30/07/2010 01:24:03
Messages: 594
Location: Santa Ynez Valley, California
Offline

I think what your seeing is when no audio device is connected to your Macbook, Capture is recognizing the audio card built in to your Macbook, which is a 2-channel stereo device. Capture is looking for an audio device with multi-channels such as the StudioLive. When you launch Capture with your StudioLive connected, it sees the multi-channel device and is happy.
StudioLive 24.4.2 | StudioLive 16.4.2 | StudioLive 16.0.2 | QSC K Series 10's, 12's, Subs | Fractal Axe-FX II | Mac Pro - OS X 10.7.4, 2.66 GHz Quad-Core Intel Xeon, 2TB RAID, 16GB | MacBook Pro | iPad 64GB | Studio One v2.5 | an old watch, a lamp, and a box of crayons
gadget69
Presonificator
[Avatar]

Joined: 21/09/2010 03:56:19
Messages: 5008
Location: Northern Mn
Offline

Well said Big Joe!
NOTE: If your having an issue, open a tech support ticket and bring the number here if you want help!
http://support.presonus.com

Tools:
OHCI tool and Latency mon:
http://forums.presonus.com/posts/list/11348.page

We, the few, that have done so much, for so long that now we can do everyything with nothing

dbx forum moderator

Lenova Ideapad Z565
Best connectivity Express card/firewire 2 port (400) that does NOT suggest having the TI chipset. (always worked great)
BYTECC Express card (400/800)07150358281

Asus/AMD processor tower. This setups just works on all firewire devices.

Belkin N450 dual band router, works with SL and Ai mixers
Studiolive 16:4:2
SL Ai24.4.2
ABUSB 1818VSL
Faderport
USB pre interface
Studio one Pro V2
LABsubs

loads of audio, and studio gear, and audiophile sound gear (gearslut)
[Email] [Yahoo!]
talmen
Presonoid
[Avatar]

Joined: 28/07/2010 23:56:13
Messages: 3002
Offline

And, I think they included the ability to use your computer's built-in audio for review/playback (only) of existing sessions so you can do what you need to do to prep tracks for export -- you just can't create a new session without the desk.
Field Kit:
MacBook Pro 9.2 i5 2.5 GHz, 8GB RAM,
OS 10.8.5;
A & H Qu-16, AB1818VSL, Alesis IO14 / IO26,
PreSonus S1 v2.6.2.25990, Boom Recorder 8.3.2

Studio Kit:
iMac 11.3, i7 (Quad) 2.93GHz, 8 GB RAM,
OS 10.9.3,
M-Audio FW1814, PreSonus Faderport,
PreSonus S1 Pro 2.6.2.25590
Lake Charles Vineyard
Prenoob

Joined: 20/08/2013 05:34:56
Messages: 4
Offline

I get the same problem, only I have a presonus 24, and its not showing up on Capture 2
Tonyla90008
Prenoob

Joined: 11/09/2012 05:44:26
Messages: 9
Offline

I had this and several other problems until 4am yesterday morning. The problem was my FireWire express card. Although it is on the approved list, and tested ok with the OHCI test tool, I on a hunch, changed its driver to the windows 7 legacy 1394 driver. I didn't think this should have been necessary with an approved card, but it solved the problems.
gadget69
Presonificator
[Avatar]

Joined: 21/09/2010 03:56:19
Messages: 5008
Location: Northern Mn
Offline

There are a couple of possibilities.. Service pack 1 fixes a jacked up firewire driver in Win7 and was not installed.

Your mixer wasn't selected. Make sure your device is showing up on the start page as the interface. Check the device manager and make sure your mixer shows up there.
NOTE: If your having an issue, open a tech support ticket and bring the number here if you want help!
http://support.presonus.com

Tools:
OHCI tool and Latency mon:
http://forums.presonus.com/posts/list/11348.page

We, the few, that have done so much, for so long that now we can do everyything with nothing

dbx forum moderator

Lenova Ideapad Z565
Best connectivity Express card/firewire 2 port (400) that does NOT suggest having the TI chipset. (always worked great)
BYTECC Express card (400/800)07150358281

Asus/AMD processor tower. This setups just works on all firewire devices.

Belkin N450 dual band router, works with SL and Ai mixers
Studiolive 16:4:2
SL Ai24.4.2
ABUSB 1818VSL
Faderport
USB pre interface
Studio one Pro V2
LABsubs

loads of audio, and studio gear, and audiophile sound gear (gearslut)
[Email] [Yahoo!]
johnward3
Prenoob

Joined: 27/01/2014 15:09:22
Messages: 1
Offline

I have a studiolive 16.0.2 connected FW to my imac ( running OSX 10.6.8 intel duo core 3.6.) When I open capture 2 it doesn't see the studiolive, it only shows' built in output' and 'capture cannot create new session if audio device is stereo', message shows. I see this has been raised before on forum, but can't find an answer, as I have a studiolive connected. Please help. Thanks John
TICKET 164310
gadget69
Presonificator
[Avatar]

Joined: 21/09/2010 03:56:19
Messages: 5008
Location: Northern Mn
Offline

Does the 1602 show up in the Audio setup input/output tab?
NOTE: If your having an issue, open a tech support ticket and bring the number here if you want help!
http://support.presonus.com

Tools:
OHCI tool and Latency mon:
http://forums.presonus.com/posts/list/11348.page

We, the few, that have done so much, for so long that now we can do everyything with nothing

dbx forum moderator

Lenova Ideapad Z565
Best connectivity Express card/firewire 2 port (400) that does NOT suggest having the TI chipset. (always worked great)
BYTECC Express card (400/800)07150358281

Asus/AMD processor tower. This setups just works on all firewire devices.

Belkin N450 dual band router, works with SL and Ai mixers
Studiolive 16:4:2
SL Ai24.4.2
ABUSB 1818VSL
Faderport
USB pre interface
Studio one Pro V2
LABsubs

loads of audio, and studio gear, and audiophile sound gear (gearslut)
[Email] [Yahoo!]
ipgstudios
Prenoob

Joined: 13/03/2014 01:54:15
Messages: 2
Offline

i have a studio live 32.4.2 and i am having the same problems ...i have updated the firmware for the board and have the latest version of Capture...IM STUCK!!!
anandnair
Prenoob

Joined: 10/06/2014 04:16:38
Messages: 1
Offline

I had the same issue, following steps after installing capture 2 resolve it.

1) Installed universal control. This triggered a system restart
2) After the system/machine restarted I saw preSonus as audio device.

Perhaps I did not needed 1) just restart of machine, not sure. Also make sure that the connection to fireware is intact( No loose connections).

Good luck!
Anand
 
Forum Index » 24.4.2
Go to: