image description


Microsoft Midi Mapper Failed to Initialize
  Forum Index » Studio One Forum Community Support 
Author
Message
matthewgorman
Presonoid
[Avatar]

Joined: 24/02/2011 21:30:31
Messages: 3219
Location: Somewhere in the swamps of Jersey.
Offline

i'm pulling my hair out on this one. On S1V2 startup, I get a message "microsoft midi mapper failed to initialize". This happens whether or not my USB keyboard is attached. If I switch the settings on the device to MS GS Wavetable synth, same thing happens. It becomes a "switch option, restart S1, rinse repeat" scenario, with blind luck winning over all to get the synth working.

Has anyone else had this happen, and is there a fix? I have googled the problem, and there is supposed to be a midi mapper application in the control panel. No joy on finding any drivers, etc to reinstall. At this point it is not a huge issue, as we are mixing at this stage. I would like to get this resolved for the future though.

Thanks.
Matt

Lenovo Thinkpad E520, Windows 7 64bt, 8 GB RAM, Intel i5 Processor
StarTech EC13942 34mm Expresscard
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16839158010&Tpk=startech%20EC13942
S1Pro V2 (Special Dog Balls Edition), Melodyne Editor, Nomad Factory Studio Bundle, Waves Renaissance Bundle, Firestudio Tube, Faderport, Monitor Station, HP4 Headphone Amp Yamaha HS50 Monitors.
Shure Mics (57's, 58's, and a 1953 Unidyne), Various AKG, Various MXL Ribbon Mics.

1974 P-Bass, 1990 Jazz, 1985 Guild B302, Ampeg SVT with 4x10x15 cabinet

http://soundcloud.com/stars_apart
matthewgorman
Presonoid
[Avatar]

Joined: 24/02/2011 21:30:31
Messages: 3219
Location: Somewhere in the swamps of Jersey.
Offline

Self gratifying bump
Matt

Lenovo Thinkpad E520, Windows 7 64bt, 8 GB RAM, Intel i5 Processor
StarTech EC13942 34mm Expresscard
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16839158010&Tpk=startech%20EC13942
S1Pro V2 (Special Dog Balls Edition), Melodyne Editor, Nomad Factory Studio Bundle, Waves Renaissance Bundle, Firestudio Tube, Faderport, Monitor Station, HP4 Headphone Amp Yamaha HS50 Monitors.
Shure Mics (57's, 58's, and a 1953 Unidyne), Various AKG, Various MXL Ribbon Mics.

1974 P-Bass, 1990 Jazz, 1985 Guild B302, Ampeg SVT with 4x10x15 cabinet

http://soundcloud.com/stars_apart
Thomas
Preamp
[Avatar]

Joined: 16/04/2009 11:00:28
Messages: 2872
Location: Hamburg/Germany
Offline

Have you assigned this port to any external device?

Can you make a screen shot of the message and attach it here?
Kind Regards
Thomas Mansfeld

PreSonus Software / QA
matthewgorman
Presonoid
[Avatar]

Joined: 24/02/2011 21:30:31
Messages: 3219
Location: Somewhere in the swamps of Jersey.
Offline

Thomas..how are you. Glad that you saw this.

The MIDI mapper was assigned to an Avid Keystation. I can work on the screenshot, but it comes up on the S1 splash screen. I have since deleted the keyboard as I was not using right now, but I do need it tomorrow. I believe this to be a windows thing, and not an S1 thing. Windows audio has also been acting funny. I get choppy playback on audio immediately after mixdown of any song, 100% of the time. Seems to work OK using ASIO4ALL.

I can prob have a screenshot in a few hrs. In the meantime, is there a logfile that would have the same information that I could attach?
Matt

Lenovo Thinkpad E520, Windows 7 64bt, 8 GB RAM, Intel i5 Processor
StarTech EC13942 34mm Expresscard
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16839158010&Tpk=startech%20EC13942
S1Pro V2 (Special Dog Balls Edition), Melodyne Editor, Nomad Factory Studio Bundle, Waves Renaissance Bundle, Firestudio Tube, Faderport, Monitor Station, HP4 Headphone Amp Yamaha HS50 Monitors.
Shure Mics (57's, 58's, and a 1953 Unidyne), Various AKG, Various MXL Ribbon Mics.

1974 P-Bass, 1990 Jazz, 1985 Guild B302, Ampeg SVT with 4x10x15 cabinet

http://soundcloud.com/stars_apart
Thomas
Preamp
[Avatar]

Joined: 16/04/2009 11:00:28
Messages: 2872
Location: Hamburg/Germany
Offline

Log file can be saved here:

View menu
Additionall views
Messages
Save as
Kind Regards
Thomas Mansfeld

PreSonus Software / QA
matthewgorman
Presonoid
[Avatar]

Joined: 24/02/2011 21:30:31
Messages: 3219
Location: Somewhere in the swamps of Jersey.
Offline

Here is the startup messages file. This no matter what the "send to" selection is on the device. The only options I have are MS Midi Mapper, MS Wavetable Synth, and MS Synth.

It always worked in S1V1 with Midi Mapper. It worked In V2 up until the 2.03 update. And now that I am thinking of it, right around the 2.03 update I also lost CD burning in the project page, and the studdered playback after mixdown that I described earlier.

I have tried reinstalling all components and software, and the same result. All issues are 100% repeatable.

Thanks again for your help.
MidiMapperError.xml
 Description [Disk] Download
 Filesize 3 Kbytes
 Downloaded:  254 time(s)

Matt

Lenovo Thinkpad E520, Windows 7 64bt, 8 GB RAM, Intel i5 Processor
StarTech EC13942 34mm Expresscard
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16839158010&Tpk=startech%20EC13942
S1Pro V2 (Special Dog Balls Edition), Melodyne Editor, Nomad Factory Studio Bundle, Waves Renaissance Bundle, Firestudio Tube, Faderport, Monitor Station, HP4 Headphone Amp Yamaha HS50 Monitors.
Shure Mics (57's, 58's, and a 1953 Unidyne), Various AKG, Various MXL Ribbon Mics.

1974 P-Bass, 1990 Jazz, 1985 Guild B302, Ampeg SVT with 4x10x15 cabinet

http://soundcloud.com/stars_apart
 
Forum Index » Studio One Forum Community Support
Go to: