image description


Help a poor mac fanboy out! Please.
  Forum Index » Firestudio - Legacy 
Author
Message
knerr
Presonic
[Avatar]

Joined: 16/11/2010 20:21:29
Messages: 140
Location: West Central IN
Offline

Hi All,
Starting to wonder why, but I'm trying to put together a little PC box to do some live software based mixing. The reason for going with a PC is I want to try out SAC (Software Audio Console) and it only runs on PC. I am extremely alien to the PC world, so I have a feeling this will be an uphill battle. I'm using the FS2626 and a DigiFS. The system is a Dell Optiplex GX620 running a fresh install of XP pro SP3, with 2 GB of ram. The FireWire card is a LaCIe, with TX instr. chip. If you need any other details, please let me know.

The FireWire card seemed to install fine, as did universal control, but every time I restart the computer, windows tells me there is new hardware and it wants to "install" the FS2626. I thought I did that, but whatever. Do I ignore that feature, or is something wrong?

Universal Control opens and the small control panel will come up when I click on it in the system tray (I think that's what it's called), but the mixer window doesn't show up, and there is no indication in the control panel that the FS is connected. The lights on the FS, however, indicate that it is synced.

I have no idea where to start. Also, if there is already a step by step guide somewhere, please feel rree to direct me there.

Thanks a lot in advance.
Matthew

P.S. For those of you familiar with SAC, I do realize that FireWire interfaces are often not the optimum way to go, but I'd at least like to get this working as intended, then worry about whether or not it will work with SAC.

This message was edited 2 times. Last update was at 16/11/2011 03:13:06

2007 MacBook, 2.0Ghz Core2Duo, 4GB RAM, OS 10.7.5
StudioLive 24.4.2
AudioBox 1818VSL
FireStation
QSC K12/Ksub's
[WWW]
Monolithent
Supreme Baconator
[Avatar]
Joined: 28/07/2010 18:47:25
Messages: 13464
Location: Central New Jersey
Offline

Hi Matthew,

As a user of both PC and SAC I think I can be of service here.

Most likely what your computer is suffering from is firewire dropouts or something bad in the configuration of the hardware.

To troubleshoot your problem we're gonna need to get into the meat of your system. I know you said you're on XP SP3 with 2 GB Ram. Can you tell me what processor you're running?

I'm gonna need you to run a few tools for me as well. First will be the OHCI tool. Run it and post it's results in a post so I can see them. You can find it and the rest of the things you'll need here. http://forumsarchive.presonus.com/posts/list/3535.page This will tell me what your firewire bus looks like. Which is critical.

SAC does work with the 2626. It actually works with just about everything Presonus.

We can make this work. But it'll be a bit of a challenge if you're up for it.

Another possibility is parallels for your mac. You can use that to get windows in there and run from hardware you're at least comfortable with if you wanna give that a try.
http://support.presonus.com

Tallest guy in the Mod Squad with all his hair still on his head.

No I'm not a freaking pilot!! The Air Force won't let me have a suit with a zipper...or sometimes shoestrings.

My advice and suggestions should never be considered advice or suggestions. These are mostly insane ramblings of a poor aircraft mechanic who can, strangely enough, still hear.

StudioLive 16.4.2, AudioBox 1818VSL, AudioBox 44VSL, Faderport, Digimax FS,, M-Audio Firewire 410
--MultiBoot System--
Win Vista 64/XP Pro/7 x86/7 x64 - Mac OSX Snow Leopard/Lion
Gigabyte motherboard--SYBA TI Firewire XIO2200A--i7 2600k Quad Core--16 GB DDR III--Custom 2U Rackmount--4 TB Raid (all internal SATA II)--19" Samsung HDMI LCD on pivoting VESA 1U Mount
Studio One v1 Pro x64
Studio One v1 Artist
Studio One v2 Artist
[Yahoo!]
knerr
Presonic
[Avatar]

Joined: 16/11/2010 20:21:29
Messages: 140
Location: West Central IN
Offline

Thanks a lot for your willingness to help. And thanks for the encouragement; I don't mind the uphill battle, so much as a losing battle. Glad to hear this should work.

My processor is a P4 3.0GHz. Also, as an update, I did uninstall/reinstall as per the directions in the KB, but I'm still getting the same result. One bit of info that I found that may be helpful is my firmware is listed as 0.0.0.0; that was one of the symptoms listed in the KB, so I thought I'd mention it.
Here is the output of the utility you had me run.

OS: Microsoft Windows XP 32-bit Professional Service Pack 3 [5.1.2600]

Microsoft ohci1394.sys [5.1.2600.5512]
Microsoft 1394bus.sys [5.1.2600.5512]

Looking for OHCI 1394 Host Controllers...

1:
Vendor : (104C) Texas Instruments
Chipset: (8024) TSB43AB23
Revision: 00
Max 1394 Speed Capability: S400
Support: Compatible, no known issues.

Done.


I have considered using the mac either as dual boot or with parallels. I ran into some issues, though, mainly space on my drive, then it wouldn't let me install windows on an external drive (which makes sense, I guess). I do like the idea of a dedicated system, so I'm more than willing to get my hands dirty to get this going.

Thanks again.
Matthew

2007 MacBook, 2.0Ghz Core2Duo, 4GB RAM, OS 10.7.5
StudioLive 24.4.2
AudioBox 1818VSL
FireStation
QSC K12/Ksub's
[WWW]
Monolithent
Supreme Baconator
[Avatar]
Joined: 28/07/2010 18:47:25
Messages: 13464
Location: Central New Jersey
Offline

Not a problem. Always glad to help convert a mac guy.

I do have a concern about the rest of yoour system. Taht's a lot of I/O to be pushing through a single core with only 2 gb of Ram.

It'll be slow at best. I don't think that's what's jamming things up at this point though

Next thing we're gonna need to do is get that firewire running.
Once you got the Universal Control drivers on the system did you flash the firmware to the interface?
http://support.presonus.com

Tallest guy in the Mod Squad with all his hair still on his head.

No I'm not a freaking pilot!! The Air Force won't let me have a suit with a zipper...or sometimes shoestrings.

My advice and suggestions should never be considered advice or suggestions. These are mostly insane ramblings of a poor aircraft mechanic who can, strangely enough, still hear.

StudioLive 16.4.2, AudioBox 1818VSL, AudioBox 44VSL, Faderport, Digimax FS,, M-Audio Firewire 410
--MultiBoot System--
Win Vista 64/XP Pro/7 x86/7 x64 - Mac OSX Snow Leopard/Lion
Gigabyte motherboard--SYBA TI Firewire XIO2200A--i7 2600k Quad Core--16 GB DDR III--Custom 2U Rackmount--4 TB Raid (all internal SATA II)--19" Samsung HDMI LCD on pivoting VESA 1U Mount
Studio One v1 Pro x64
Studio One v1 Artist
Studio One v2 Artist
[Yahoo!]
knerr
Presonic
[Avatar]

Joined: 16/11/2010 20:21:29
Messages: 140
Location: West Central IN
Offline

Monolithent wrote:Not a problem. Always glad to help convert a mac guy.

You have your work cut out for you. . .



I do have a concern about the rest of yoour system. Taht's a lot of I/O to be pushing through a single core with only 2 gb of Ram.

It'll be slow at best.


Yeah, this is definitely on the low end. I'm not expecting a monster system, but from what I gleaned at the SAC forum, it should hopefully suit my needs. Supposedly it works best on single core, and Bob even recommends turning off the hyper threading. I do have an 800MHz bus, which I'm told will make a difference, too. I definitely plan on doubling my memory if I can get this system going.


Next thing we're gonna need to do is get that firewire running.
Once you got the Universal Control drivers on the system did you flash the firmware to the interface?


I have not done that, as I'm not sure how, but I did do the "Check Firmware" command and it said the attached hardware was already up-to-date.
2007 MacBook, 2.0Ghz Core2Duo, 4GB RAM, OS 10.7.5
StudioLive 24.4.2
AudioBox 1818VSL
FireStation
QSC K12/Ksub's
[WWW]
Monolithent
Supreme Baconator
[Avatar]
Joined: 28/07/2010 18:47:25
Messages: 13464
Location: Central New Jersey
Offline

OK if it's telling you 0.0.0.0 for the version and also that the drivers are up to date then you have something else going wrong.

Is it possible you have a bad firewire cable or port somewhere? We know that firewire card is functional and we can assume the 2626 is functional at this point.

Does your mac have a firewire port on it? If so, to eliminate the hardware possibility, can you hook up to it?
http://support.presonus.com

Tallest guy in the Mod Squad with all his hair still on his head.

No I'm not a freaking pilot!! The Air Force won't let me have a suit with a zipper...or sometimes shoestrings.

My advice and suggestions should never be considered advice or suggestions. These are mostly insane ramblings of a poor aircraft mechanic who can, strangely enough, still hear.

StudioLive 16.4.2, AudioBox 1818VSL, AudioBox 44VSL, Faderport, Digimax FS,, M-Audio Firewire 410
--MultiBoot System--
Win Vista 64/XP Pro/7 x86/7 x64 - Mac OSX Snow Leopard/Lion
Gigabyte motherboard--SYBA TI Firewire XIO2200A--i7 2600k Quad Core--16 GB DDR III--Custom 2U Rackmount--4 TB Raid (all internal SATA II)--19" Samsung HDMI LCD on pivoting VESA 1U Mount
Studio One v1 Pro x64
Studio One v1 Artist
Studio One v2 Artist
[Yahoo!]
knerr
Presonic
[Avatar]

Joined: 16/11/2010 20:21:29
Messages: 140
Location: West Central IN
Offline

The FW card is new, and I haven't been able to test it on the PC, as my FW drives are all formatted for mac. I can't think of anything else I can test it with. I guess I do have and M-audio FW410 I can try to install if I need to. Also, I don't know if it's relevant, but every time I plug it in, windows wants to "Install new hardware".

The 2626 is working perfectly as near as I can tell on my mac with the same cable.

2007 MacBook, 2.0Ghz Core2Duo, 4GB RAM, OS 10.7.5
StudioLive 24.4.2
AudioBox 1818VSL
FireStation
QSC K12/Ksub's
[WWW]
Monolithent
Supreme Baconator
[Avatar]
Joined: 28/07/2010 18:47:25
Messages: 13464
Location: Central New Jersey
Offline

Does it install the new hardware?

What I'd like you to do at this point is uninstall the Universal control drivers and then reinstall them by right clicking on the installer and clicking run as adminstrator.

I think it may not be installing correctly.
http://support.presonus.com

Tallest guy in the Mod Squad with all his hair still on his head.

No I'm not a freaking pilot!! The Air Force won't let me have a suit with a zipper...or sometimes shoestrings.

My advice and suggestions should never be considered advice or suggestions. These are mostly insane ramblings of a poor aircraft mechanic who can, strangely enough, still hear.

StudioLive 16.4.2, AudioBox 1818VSL, AudioBox 44VSL, Faderport, Digimax FS,, M-Audio Firewire 410
--MultiBoot System--
Win Vista 64/XP Pro/7 x86/7 x64 - Mac OSX Snow Leopard/Lion
Gigabyte motherboard--SYBA TI Firewire XIO2200A--i7 2600k Quad Core--16 GB DDR III--Custom 2U Rackmount--4 TB Raid (all internal SATA II)--19" Samsung HDMI LCD on pivoting VESA 1U Mount
Studio One v1 Pro x64
Studio One v1 Artist
Studio One v2 Artist
[Yahoo!]
knerr
Presonic
[Avatar]

Joined: 16/11/2010 20:21:29
Messages: 140
Location: West Central IN
Offline

I did try to use that and it appeared to go through, but I got an error at the end of the process. This was after I installed by clicking on the icon.

When I uninstall I get an error that some items couldn't be removed. Do you have a link to the manual uninstall? I couldn't find it.

2007 MacBook, 2.0Ghz Core2Duo, 4GB RAM, OS 10.7.5
StudioLive 24.4.2
AudioBox 1818VSL
FireStation
QSC K12/Ksub's
[WWW]
Monolithent
Supreme Baconator
[Avatar]
Joined: 28/07/2010 18:47:25
Messages: 13464
Location: Central New Jersey
Offline

Here ya go

http://support.presonus.com/entries/113134-firestudio-family-how-do-i-uninstall-reinstall-my-firestudio-drivers-in-microsoft-windows

Give that a shot.
http://support.presonus.com

Tallest guy in the Mod Squad with all his hair still on his head.

No I'm not a freaking pilot!! The Air Force won't let me have a suit with a zipper...or sometimes shoestrings.

My advice and suggestions should never be considered advice or suggestions. These are mostly insane ramblings of a poor aircraft mechanic who can, strangely enough, still hear.

StudioLive 16.4.2, AudioBox 1818VSL, AudioBox 44VSL, Faderport, Digimax FS,, M-Audio Firewire 410
--MultiBoot System--
Win Vista 64/XP Pro/7 x86/7 x64 - Mac OSX Snow Leopard/Lion
Gigabyte motherboard--SYBA TI Firewire XIO2200A--i7 2600k Quad Core--16 GB DDR III--Custom 2U Rackmount--4 TB Raid (all internal SATA II)--19" Samsung HDMI LCD on pivoting VESA 1U Mount
Studio One v1 Pro x64
Studio One v1 Artist
Studio One v2 Artist
[Yahoo!]
knerr
Presonic
[Avatar]

Joined: 16/11/2010 20:21:29
Messages: 140
Location: West Central IN
Offline

Okay, that's what I had done, but I didn't see where it lists where all the files are so one can go in and delete them manual, if need be.

At any rate, good news. . . I uninstalled, and although I got the error that some things couldn't be removed, I tried installing it again with the method you suggested, as admin. I did that and rebooted, plugged the 2626 in, and got the Install hardware prompt again. I went through that about 3 or four times; it seemed like it was in a loop. Finally, it told me the hardware was ready to use. I quit UC, restarted UC and BAM!, the mixer popped up.

I haven't tested things beyond that, but it definitely looks like we're on the right track.

THanks so much for your help. I might have to pick your brain again when it comes to SAC, but I think that's enough for tonight.

Matthew
2007 MacBook, 2.0Ghz Core2Duo, 4GB RAM, OS 10.7.5
StudioLive 24.4.2
AudioBox 1818VSL
FireStation
QSC K12/Ksub's
[WWW]
knerr
Presonic
[Avatar]

Joined: 16/11/2010 20:21:29
Messages: 140
Location: West Central IN
Offline

Well, I guess I do have one more question for you when you get a chance. I fired up SAC and when I tried to setup the Audio Device, my choices for each input/output is Presonus FireStudio Audio, but there is no channel designation. So, if I select the same option for the next input, I get an error that "I cannot select the same driver for two different devices". So basically, I don't see how to assign input one in SAC to input one on the FS, etc.
2007 MacBook, 2.0Ghz Core2Duo, 4GB RAM, OS 10.7.5
StudioLive 24.4.2
AudioBox 1818VSL
FireStation
QSC K12/Ksub's
[WWW]
Monolithent
Supreme Baconator
[Avatar]
Joined: 28/07/2010 18:47:25
Messages: 13464
Location: Central New Jersey
Offline

It should show up automatically if you select the ASIO driver model when setting things up.

I'll have to look at my config as I've not had to change it in quite a while plus I can't access the manual from this computer to verify.
http://support.presonus.com

Tallest guy in the Mod Squad with all his hair still on his head.

No I'm not a freaking pilot!! The Air Force won't let me have a suit with a zipper...or sometimes shoestrings.

My advice and suggestions should never be considered advice or suggestions. These are mostly insane ramblings of a poor aircraft mechanic who can, strangely enough, still hear.

StudioLive 16.4.2, AudioBox 1818VSL, AudioBox 44VSL, Faderport, Digimax FS,, M-Audio Firewire 410
--MultiBoot System--
Win Vista 64/XP Pro/7 x86/7 x64 - Mac OSX Snow Leopard/Lion
Gigabyte motherboard--SYBA TI Firewire XIO2200A--i7 2600k Quad Core--16 GB DDR III--Custom 2U Rackmount--4 TB Raid (all internal SATA II)--19" Samsung HDMI LCD on pivoting VESA 1U Mount
Studio One v1 Pro x64
Studio One v1 Artist
Studio One v2 Artist
[Yahoo!]
stickulari
Presonic
[Avatar]

Joined: 02/12/2010 00:48:40
Messages: 497
Offline

Just out of interest Matthew, what version of UC are you using? Sorry if this seems a stupid question, there are differences between the latest Mac version and the PC version for FS 2626. You should be on 1.2.

Cheers
Dell Vostro 1320, Windows 7, 32 Bit,
S1 Professional V2
FS 26x26, Digimax FS
FS Mobile x 2
Eureka pre
EQ3B
HP4
AER compact 60
Audio technica ATM350
Various other AT and AKG mics
knerr
Presonic
[Avatar]

Joined: 16/11/2010 20:21:29
Messages: 140
Location: West Central IN
Offline

Thanks, Monolithent. you had me at "ASIO." Changed it to that and the assignments populated automagically, like you said.


@ stickulari Yep I'm on 1.2. Nothing wrong with asking; you have to eliminate everything, and oftentimes, it's some thing "stupid" or simple.


Thanks guys.
Matthew
2007 MacBook, 2.0Ghz Core2Duo, 4GB RAM, OS 10.7.5
StudioLive 24.4.2
AudioBox 1818VSL
FireStation
QSC K12/Ksub's
[WWW]
 
Forum Index » Firestudio - Legacy
Go to: