image description


bass sound
  Forum Index » Studio One Forum Community Support 
Author
Message
ektoraskells
Prenoob

Joined: 25/08/2010 14:16:50
Messages: 18
Offline

hello all! i have a problem with my studio one... when i connect my bass guitar it doesn't have a clean bass sound it sounds like i a distortion bass how can i have a clean bass sound?
wesley
Presonic
[Avatar]

Joined: 17/04/2009 15:43:38
Messages: 217
Offline

Hi:

Distortion can be introduced one of two ways: plugins or analog input. Since you didn't mention using any plugins, I'm going guess the source is coming from your A/D device. Which interface are you using? Can you monitor from your interface? If so, how does it sound? Does your bass have active pickups? How are you connecting it to your interface (direct? DI box to preamp?)

Let us know!
Wesley Elianna Smith
Product Manager
ektoraskells
Prenoob

Joined: 25/08/2010 14:16:50
Messages: 18
Offline

well i think it's definitely from the studio one something..... i just connect my bass to the device opened the studio one and when i started playing i had this distortion sound..... btw my pickups are passive.....
ektoraskells
Prenoob

Joined: 25/08/2010 14:16:50
Messages: 18
Offline

does the tuning count? cause i have heavy tuning.....
wesley
Presonic
[Avatar]

Joined: 17/04/2009 15:43:38
Messages: 217
Offline

Which interface are you using? Can you monitor from your interface? If so, how does it sound? How are you connecting it to your interface (direct? DI box to preamp?)
Wesley Elianna Smith
Product Manager
ektoraskells
Prenoob

Joined: 25/08/2010 14:16:50
Messages: 18
Offline

can you please explain somehow what's the interface?
ektoraskells
Prenoob

Joined: 25/08/2010 14:16:50
Messages: 18
Offline

now the question is what we do...... i don't know what to try......
Motoko
Baconator
[Avatar]

Joined: 25/04/2009 08:29:34
Messages: 8086
Location: Amersfoort, The Netherlands
Offline

Where do you plugin the cable coming from your bass in to?

There is no clipping in the digital domain, nor is there any distortion introduced digitally when running a clean signal. This distortion can only be caused by AD/DA (analog to digital or digital to analog) conversion.

Unless there are plugins somewhere in the signal chain that would cause this, like Wesley mentioned. If you don't have any plugins (also none on the input channels), then it's outside of Studio One.

This message was edited 1 time. Last update was at 02/09/2010 14:28:12

Mac OS X 10.9.3: iMac 21,5" - Core i3 - 8GB Ram
Mac OS X 10.9.3: MacBook Air 13" - Core i5 - 4GB Ram

PreSonus FireStudio Mobile || PreSonus AudioBox 44 VSL || Alesis Active M1 MkII || CME XKey || NI Maschine

PreSonus Studio One Pro 2.6 || Pro Tools 10 || Digital Performer 8 || Ableton Live 9 || Maschine v2

SSL Duende Native || Plugin Alliance Transient Designer, Rack Pro, DrumXchanger || Softube Studio & Mix Bundle || ArtsAcoustic CL1 bundle, Reverb, Big Rock || FabFilter Total Bundle || FXPansion All Plugins || NI Komplete 8 || Synapse Audio DUNE || Tone2 ElectraX || Waldorf Largo || Image-Line Drumaxx || D16 Group Total Everything || Novation V-Synth, Basstation, FX Suite || Camel Audio Alchemy

Motoko || 64 Measures Music || YouTube || Mass Overflow || Manta Tracks
[WWW] [MSN]
ektoraskells
Prenoob

Joined: 25/08/2010 14:16:50
Messages: 18
Offline

in the first input
Motoko
Baconator
[Avatar]

Joined: 25/04/2009 08:29:34
Messages: 8086
Location: Amersfoort, The Netherlands
Offline

The first input of what? Please be a bit more specific.

What computer are you using? Mac or PC? What OS are you running?
Mac OS X 10.9.3: iMac 21,5" - Core i3 - 8GB Ram
Mac OS X 10.9.3: MacBook Air 13" - Core i5 - 4GB Ram

PreSonus FireStudio Mobile || PreSonus AudioBox 44 VSL || Alesis Active M1 MkII || CME XKey || NI Maschine

PreSonus Studio One Pro 2.6 || Pro Tools 10 || Digital Performer 8 || Ableton Live 9 || Maschine v2

SSL Duende Native || Plugin Alliance Transient Designer, Rack Pro, DrumXchanger || Softube Studio & Mix Bundle || ArtsAcoustic CL1 bundle, Reverb, Big Rock || FabFilter Total Bundle || FXPansion All Plugins || NI Komplete 8 || Synapse Audio DUNE || Tone2 ElectraX || Waldorf Largo || Image-Line Drumaxx || D16 Group Total Everything || Novation V-Synth, Basstation, FX Suite || Camel Audio Alchemy

Motoko || 64 Measures Music || YouTube || Mass Overflow || Manta Tracks
[WWW] [MSN]
ektoraskells
Prenoob

Joined: 25/08/2010 14:16:50
Messages: 18
Offline

in the first input in my device i use the audiobox USB and i have windows vista and i have the studio one artist....
Motoko
Baconator
[Avatar]

Joined: 25/04/2009 08:29:34
Messages: 8086
Location: Amersfoort, The Netherlands
Offline

Could you please try the following.

Leave the bass in the first input, turn down the input level knob (labeled 1) all the way down to the left and slowly turn it to the right while playing. Doesn't have to be at the same time obviously

Does it still distort all the time? Is the clip indicator flashing? (that's the little red light on the left of the knob)
Mac OS X 10.9.3: iMac 21,5" - Core i3 - 8GB Ram
Mac OS X 10.9.3: MacBook Air 13" - Core i5 - 4GB Ram

PreSonus FireStudio Mobile || PreSonus AudioBox 44 VSL || Alesis Active M1 MkII || CME XKey || NI Maschine

PreSonus Studio One Pro 2.6 || Pro Tools 10 || Digital Performer 8 || Ableton Live 9 || Maschine v2

SSL Duende Native || Plugin Alliance Transient Designer, Rack Pro, DrumXchanger || Softube Studio & Mix Bundle || ArtsAcoustic CL1 bundle, Reverb, Big Rock || FabFilter Total Bundle || FXPansion All Plugins || NI Komplete 8 || Synapse Audio DUNE || Tone2 ElectraX || Waldorf Largo || Image-Line Drumaxx || D16 Group Total Everything || Novation V-Synth, Basstation, FX Suite || Camel Audio Alchemy

Motoko || 64 Measures Music || YouTube || Mass Overflow || Manta Tracks
[WWW] [MSN]
ektoraskells
Prenoob

Joined: 25/08/2010 14:16:50
Messages: 18
Offline

yes! worked! thank you very much! i need your help in one more thing... how can i add mp3 songs and then record? like a cover.....
Motoko
Baconator
[Avatar]

Joined: 25/04/2009 08:29:34
Messages: 8086
Location: Amersfoort, The Netherlands
Offline

You where running in too hot on you input channel., that's what was causing the distortion.

You can't use MP3, that's not supported in Studio One Artist. Only wavs if I'm correct.
Mac OS X 10.9.3: iMac 21,5" - Core i3 - 8GB Ram
Mac OS X 10.9.3: MacBook Air 13" - Core i5 - 4GB Ram

PreSonus FireStudio Mobile || PreSonus AudioBox 44 VSL || Alesis Active M1 MkII || CME XKey || NI Maschine

PreSonus Studio One Pro 2.6 || Pro Tools 10 || Digital Performer 8 || Ableton Live 9 || Maschine v2

SSL Duende Native || Plugin Alliance Transient Designer, Rack Pro, DrumXchanger || Softube Studio & Mix Bundle || ArtsAcoustic CL1 bundle, Reverb, Big Rock || FabFilter Total Bundle || FXPansion All Plugins || NI Komplete 8 || Synapse Audio DUNE || Tone2 ElectraX || Waldorf Largo || Image-Line Drumaxx || D16 Group Total Everything || Novation V-Synth, Basstation, FX Suite || Camel Audio Alchemy

Motoko || 64 Measures Music || YouTube || Mass Overflow || Manta Tracks
[WWW] [MSN]
ektoraskells
Prenoob

Joined: 25/08/2010 14:16:50
Messages: 18
Offline

oh ok thank you again.
 
Forum Index » Studio One Forum Community Support
Go to: