image description


Capture to external HD
  Forum Index » StudioLive General Discussion 
Author
Message
jonelli
Prenoob
[Avatar]

Joined: 28/07/2010 22:58:53
Messages: 31
Location: Orange County
Offline

I posted this question also in Tech Support, but was hoping for a quick answer.
In Capture (also Studio One), when I point the project to my external USB2 HD it won't allow recording. Only if I point it to the internal drive it works.

Do I have something wrong, or is this not allowed?
SL16.4.2, FaderPort, S1Pro, Cubase, Renkus-Heinz, Ibanez Guitars, TC Gmajor2, custom amps, Eis Cafe Studios (1997-2000), UNIT287 www.unit287.com
Monolithent
Supreme Baconator
[Avatar]
Joined: 28/07/2010 18:47:25
Messages: 13464
Location: Central New Jersey
Offline

It sounds like there is a problem somewhere. Both pieces of software will record anywhere you tell them to. Have you tried a different USB harddrive to see if the problem is the drive or computer? If it works on another drive then there's your problem. If it doesn't then there is something in your computer stopping the process. Almost all of the notebook guys record to an external drive and it's usually USB.

The drive may show and work fine for other applications as well so don't let that be a guide. Streaming audio to a drive is a different animal than backing up an mp3 file or two.
http://support.presonus.com

Tallest guy in the Mod Squad with all his hair still on his head.

No I'm not a freaking pilot!! The Air Force won't let me have a suit with a zipper...or sometimes shoestrings.

My advice and suggestions should never be considered advice or suggestions. These are mostly insane ramblings of a poor aircraft mechanic who can, strangely enough, still hear.

StudioLive 16.4.2, AudioBox 1818VSL, AudioBox 44VSL, Faderport, Digimax FS,, M-Audio Firewire 410
--MultiBoot System--
Win Vista 64/XP Pro/7 x86/7 x64 - Mac OSX Snow Leopard/Lion
Gigabyte motherboard--SYBA TI Firewire XIO2200A--i7 2600k Quad Core--16 GB DDR III--Custom 2U Rackmount--4 TB Raid (all internal SATA II)--19" Samsung HDMI LCD on pivoting VESA 1U Mount
Studio One v1 Pro x64
Studio One v1 Artist
Studio One v2 Artist
[Yahoo!]
jonelli
Prenoob
[Avatar]

Joined: 28/07/2010 22:58:53
Messages: 31
Location: Orange County
Offline

Thank... I just wanted to make sure. I'm pretty computer savvy having been an Adaptec support tech for 4 years teaching other guys how to make drive arrays work...

I was at my rehearsal studio yesterday with a never-before-used laptop previously tested only that VSL worked, and installed Capture and StudioOne, attached my drive, and went..."Huh??" So, I'll look deeper now.. thanks!
SL16.4.2, FaderPort, S1Pro, Cubase, Renkus-Heinz, Ibanez Guitars, TC Gmajor2, custom amps, Eis Cafe Studios (1997-2000), UNIT287 www.unit287.com
zemlin
Presonic
[Avatar]

Joined: 02/08/2010 16:37:11
Messages: 206
Offline

I record to a laptop when doing location work, and I've never recorded to an external disk. What's the expected benefit?

I have a 500GB 7200 RPM disk in my laptop and 1Gb network connection. When I get back home, I plug it in and transfer to my desktop DAW in about half the time it takes to pull the same data off a USB disk.
Monolithent
Supreme Baconator
[Avatar]
Joined: 28/07/2010 18:47:25
Messages: 13464
Location: Central New Jersey
Offline

Just read through your reply.

Try plugging in the drive before you start the computer. It may have just not caught it yet.
http://support.presonus.com

Tallest guy in the Mod Squad with all his hair still on his head.

No I'm not a freaking pilot!! The Air Force won't let me have a suit with a zipper...or sometimes shoestrings.

My advice and suggestions should never be considered advice or suggestions. These are mostly insane ramblings of a poor aircraft mechanic who can, strangely enough, still hear.

StudioLive 16.4.2, AudioBox 1818VSL, AudioBox 44VSL, Faderport, Digimax FS,, M-Audio Firewire 410
--MultiBoot System--
Win Vista 64/XP Pro/7 x86/7 x64 - Mac OSX Snow Leopard/Lion
Gigabyte motherboard--SYBA TI Firewire XIO2200A--i7 2600k Quad Core--16 GB DDR III--Custom 2U Rackmount--4 TB Raid (all internal SATA II)--19" Samsung HDMI LCD on pivoting VESA 1U Mount
Studio One v1 Pro x64
Studio One v1 Artist
Studio One v2 Artist
[Yahoo!]
jonelli
Prenoob
[Avatar]

Joined: 28/07/2010 22:58:53
Messages: 31
Location: Orange County
Offline

Yup, its just a freaky drive issue. I tried a few things in different order and it came up fine.
I'm having other issues now, but I think I'm working through them. I couldn't get Capture to stay in record mode for more than a couple minutes at a time, and the CPU was pegged most of the time.
After some playing with the buffer and safe modes, it looks like safe mode 1 seemed to drop the CPU down a bit and it stayed in record mode for the 8 minutes I tested. I need to research what the safe modes do.

What I'm doing:
I have a rehearsal studio, and I just want to capture tracks there and take them home to engineer.
We have a computer there at the studio for lyrics and set lists, and it lives there. I'm trying to make it do the tracking to external HD so I can take just the drive home and work on it there on my real computer.
The studio computer is a cheap Acer 2GHz Celeron laptop with Vista on it. Its already stripped down, but I'm contemplating putting stripped XP on it instead now.

I've run multitrack software on computers for years, and its only audio and most of todays cheap computers should be able to do basic tracking without too much hassle. I just don't know if the Universal Control is a big overhead for it though.
SL16.4.2, FaderPort, S1Pro, Cubase, Renkus-Heinz, Ibanez Guitars, TC Gmajor2, custom amps, Eis Cafe Studios (1997-2000), UNIT287 www.unit287.com
zemlin
Presonic
[Avatar]

Joined: 02/08/2010 16:37:11
Messages: 206
Offline

I recently had some adventures with a low-end laptop and firewire
http://forumsarchive.presonus.com/posts/list/2808.page
Turned out to be latency issues causing firewire communication glitches. Might be worth looking through that thread. I have NOT gone back and tested with the onboard Firewire port since I got the Express card working. I will soon, but not right now.

XP was not the solution in my case - I went back to W7.64.

This message was edited 1 time. Last update was at 20/08/2010 12:49:50

jonelli
Prenoob
[Avatar]

Joined: 28/07/2010 22:58:53
Messages: 31
Location: Orange County
Offline

Yah, I really should know better... My company sells an OEM Firebox and we run into issues with interal laptop chips now and then. But we have different drivers and can allow longer latencies.
With my own personal work laptop I have to use an add-in PC Card to make it all work well. I may just try that on our studio Acer laptop. Fortunately it HAS a PC Card slot! =)
SL16.4.2, FaderPort, S1Pro, Cubase, Renkus-Heinz, Ibanez Guitars, TC Gmajor2, custom amps, Eis Cafe Studios (1997-2000), UNIT287 www.unit287.com
 
Forum Index » StudioLive General Discussion
Go to: